Tilsetningsstoffer er et stadig økende problem i maten vi putter i oss til daglig. Derfor er det viktig at vi selv lager så mye som mulig av det vi spiser helt fra grunn.

Nybakte rundstykker er alltid populært. Disse havrerundstykkene smaker godt med deilig pålegg til søndagsfrokosten.

Dette trenger du:

5 dl lettmelk eller vann
1 pk gjær
4 ss oliven olje
2 ts sukker kan byttes ut med 1 SS flytende honning for bedre smak, og sunnere boller.
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
1/2 ts ingefær
3 dl havregryn, lettkokte
650 gr. Siktet Hvetemel

Lunken vann til pensling og litt havregryn til pynt.

Slik gjør du:

Varm melken til den er fingervarm, 37°C.
Ha i alle ingrediensene i en bolle, varm melken, og oppløs gjær i melken. Elt deigen godt med røremaskin. Dryss i mer mel hvis nødvendig, til deigen er glatt og ikke kleber, men slipper bakebollen lett.

Dekk til bollen med tørt kjøkkenhåndkle, og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter på et lunt sted.

Ha deigen ut på melet bakebord. Del den i 16 like store emner. Trill dem til boller og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Dekk rundstykkene med klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.

Pensel dem lett med lunken vann, og dryss over havregryn. Stek rundstykkene midt i ovnen på 220 °C ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

Server gjerne brunost, gulost, eller syktetøy til. Forslag. Honning drysset med kanel smaker også fantastisk godt på nybakt brød, og er veldig sterkt kolesterol hemmende.

Velbekomme dere. Tilbakemeldinger, og andre forslag er meget velkommen i debatten under artikkelen. Husk å dele.


Følg meg på Twitter!